Snel duidelijkheid vormgeving permanente verlaging overdrachtsbelasting

Onlangs schreef ik op dit weblog een artikel over de verlaging van de overdrachtsbelasting voor woningen naar 2% (wat is een woning?). Onduidelijk was nog of, en zo ja hoe de maatregel na 1 juli 2012 verlengd zou worden. Die aankondiging heeft de politiek wel gedaan.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceerde vandaag het onderstaande bericht. Het komt er op neer dat het Ministerie van Financiën volgende week meer duidelijkheid gaat geven over verlenging van de regeling. Wordt vervolgd dus.

KNB, 10-05-2012

Het ministerie van Financiën zal naar verwachting volgende week duidelijkheid geven over de wijze waarop de onlangs aangekondigde permanente verlaging van het overdrachtsbelastingtarief voor woningen wordt geregeld. Dit heeft het ministerie de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) geantwoord op vragen hierover.In het zogenoemde wandelgangen-, Kunduz- of lenteakkoord dat de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie op 26 april hebben gesloten, is opgenomen dat het overdrachtsbelastingtarief voor woningen permanent wordt verlaagd tot 2 procent. Deze partijen vormen samen een meerderheid in de Tweede Kamer. Brief KNB
Aanvankelijk zou de op 15 juni 2011 ingegane tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting voor woningen op 1 juli dit jaar aflopen en zou het tarief weer naar 6 procent gaan. Maar er gingen geruchten dat de verlaging zou worden gecontinueerd. Omdat de KNB het voor het notariaat van groot belang achtte dat op korte termijn bekend zou worden of de tariefverlaging daadwerkelijk een tijdelijk karakter heeft of dat deze van structurele aard wordt, heeft de KNB premier Rutte op 19 april in een brief opgeroepen snel met duidelijkheid te komen. Ondanks de val van het Kabinet Rutte is deze duidelijkheid nu door de Tweede Kamer gegeven.

Lees ook het artikel op de weblog van Ernst Loendersloot, kandidaat-notaris in Maastricht, over het wel of niet nu kopen van een huis: http://www.ntrs.nl/2012/05/07/starters-koop-nu-een-huis-voor-het-te-laat-is/.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

1 reactie

  1. 10 mei 2012

    […] UPDATE 10-05-2012 Er is nieuws te melden over dit onderwerp. Daarvoor verwijs ik u graag naar het blog van Hans-Willem Heetebrij. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.