Wat je moet weten over de 100.000 euro vrijstelling schenkbelasting!

In het Belastingplan 2014 wordt de verhoogde vrijstelling schenkbelasting verruimd. Vooruitlopend op die wetgeving heeft Staatssecretaris Weekers van Financiën een besluit gepubliceerd waarin alvast een goedkeuring wordt gegeven. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over die vrijstelling schenkbelasting.

geld-lenenVan 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 geldt een hogere vrijstelling in de schenkbelasting. Nu is de maximale vrijstelling € 51.407. Vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 is dat € 100.000.

Deze regeling is een verruiming van de vrijstelling voor een schenking van ouders aan een kind tussen 18 en 40 jaar. De schenking moet bovendien worden aangewend voor een woning.

Wat houdt de verruimde vrijstelling schenkbelasting in?

Je mag van een ouder, een familielid of van een derde een schenking ontvangen van maximaal € 100.000. Ongeacht je leeftijd. Dit bedrag is dan vrij van schenkbelasting. Dit bedrag moet je wel gebruiken voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen woning. Of voor de aflossing van een hypotheekschuld. Hieronder vallen ook de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming voor een eigen woning.

Het gaat hier om de eigen woning die je gebruikt als hoofdverblijf. Niet om 2e woningen. Deze maatregel geldt vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015.

Daarnaast mag je de schenking ook gebruiken om de restschuld van een verkochte eigen woning af te lossen. Deze verruiming is blijvend en geldt vanaf 29 oktober 2012.

Let op: niet volledige vrijstelling bij eerdere schenkingen

Heb je al eerder gebruikgemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling bij een schenking van uw ouders? Het gaat hierbij om eerdere schenkingen van ouders aan hun kind tussen 18 en 40 jaar. Dan moet je de verhoogde vrijstelling(en) bij die eerdere schenking(en) in mindering brengen op de vrijstelling van € 100.000.

Stel dat je eerder voor een bedrag van € 30.000 gebruik hebt gemaakt van een verhoogde vrijstelling. Dan mag je nu nog van uw ouders maximaal € 70.000 belastingvrij ontvangen voor de eigen woning.

Wordt de schenking in 2013 gedaan?

Als de schenking nog dit jaar gedaan wordt, dan val je nog niet onder de nieuwe wetgeving. Het besluit van de Staatssecretaris geeft aan aan welke voorwaarden je dan moet voldoen:

 1. Goedkeuring voor schenking voor aflossing van de restschuld van de verkochte eigen woning:
  1. De schenking is gedaan op of na 29 oktober 2012.
  2. De schenking is gedaan onder de opschortende voorwaarde dat het kind met het gehele bedrag van de schenking zijn restschuld vervreemde eigen woning, of een deel van die restschuld, heeft afgelost.
 2. Goedkeuring voor verruiming vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning:
  1. De schenking betreft een schenking voor de eigen woning in de periode 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2013.
  2. In de aangifte schenkbelasting wordt een beroep op deze verruimde vrijstelling gedaan.
  3. De voorwaarden van artikel 5 van de Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting zijn van overeenkomstige toepassing. Voor een schenking voor de aflossing van de restschuld vervreemde eigen woning geldt dat de schenking is gedaan onder de opschortende voorwaarde dat de begiftigde met het gehele bedrag van de schenking zijn restschuld vervreemde eigen woning, of een deel van die restschuld, heeft afgelost.
  4. Als de schenking is verkregen van de ouders, wordt het door de goedkeuring van schenkbelasting vrijgestelde bedrag verminderd met de bedragen waarvoor de verhoogde vrijstelling, bedoeld in artikel 33, aanhef en onderdelen 5o en 6o, van de Successiewet, op enig moment reeds door het kind is toegepast.

Verruimde vrijstelling aanvragen

Heb je een schenking ontvangen en wil je van de verruimde vrijstelling gebruikmaken? Dan doe je op de normale manier aangifte voor de schenkbelasting. Je kunt hiervoor het formulier Aangifte schenkbelasting gebruiken. In de aangifte geef je aan dat je een beroep doet op de eenmalig verhoogde vrijstelling. Je hoeft geen bijlagen mee te sturen. De Belastingdienst kan daar later wel om vragen. Uiteraard kun je ook bijvoorbeeld je notaris vragen om de aangifte schenkbelasting te verzorgen.

Tip bij schoonkinderen!

Tip van HWWil je als ouder de schenking alleen aan je eigen kind doen en niet (ook) aan je schoonzoon of schoondochter? Dan kun je een uitsluitingsclausule of privéclausule aan de schenking verbinden. Daarmee voorkom je dat je kind het geschonken bedrag moet delen met zijn partner als ze onverhoopt gaan scheiden.

Zo’n uitsluitingsclausule moet je wel schriftelijk vastleggen. Dat kun je zelf doen of de notaris daarvoor inschakelen.

Meer informatie:

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

2 reacties

 1. Colo schreef:

  Goedendag,

  Zou je ook een huis met de waarde mogen schenken? Of is het enkel in de vorm van een geldbedrag mogelijk?

  Met vriendelijke groet,

  • Dat kan. Meestal zul je dan de woning verkopen tegen een koopsom die vervolgens gelijk kwijtgescholden wordt. Schenking van de woning zelf zou ook kunnen. Overleg met je notaris welke route in jouw geval handiger is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.