Schenking eigen woning kind: de eenmalige grote vrijstelling (update 2013)

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een beleidsbesluit met betrekking tot de schenk- en erfbelasting geactualiseerd.

Dit gaat onder andere over de schenking aan een kind in verband met de eigen woning van dat kind en de vrijstelling schenkbelasting daarbij.

Schenking eigen woning kind: de eenmalig extra verhoogde vrijstelling schenkbelasting

Voor een schenking aan een kind tussen de 18 en 40 jaar (tot 2013: 35 jaar) kan een beroep worden gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling (in 2013: € 24.676).

Voor een schenking voor de eigen woning van het kind of voor een studie of de opleiding voor een beroep voor het kind kan de eenmalig verhoogde vrijstelling worden verhoogd (in 2013: met € 26.732 tot € 51.407).

De verhoogde vrijstelling is eenmalig, en kan dus niet worden gespreid over meerdere kalenderjaren. Er is wel een overgangsregeling in artikel 33, onder 6°, van de Successiewet. Als het kind vóór 1 januari 2010 de eenmalig verhoogde vrijstelling al heeft genoten, kan het kind toch de aanvullende eenmalig verhoogde vrijstelling nog genieten voor een schenking voor zijn eigen woning. Deze overgangsregeling geldt niet voor de betaling van kosten van een studie of opleiding.

In alle gevallen moet in de aangifte schenkbelasting een beroep worden gedaan op de verhoogde vrijstelling.

Notariële akte voor schenking in verband met woning met terugwerkende kracht afgeschaft

Per 1 januari 2012 is de eis afgeschaft dat van de schenking een notariële akte is opgemaakt. Volgens de staatssecretaris zijn er in 2010 en 2011 schenkingen gedaan voor de eigen woning die niet zijn opgenomen in een notariële akte. Hierdoor zijn er in de praktijk discussies over de mogelijkheden het vormgebrek te repareren dan wel de schenking te herroepen en opnieuw te doen. Mede door de wijziging in 2012 vindt de staatssecretaris de ontstane onzekerheid niet gewenst. Daarom keurt hij thans met terugwerkende kracht goed dat voor schenkingen die zijn gedaan in 2010 en 2011 de eis van de notariële akte niet meer geldt.

Eenmalig extra verhoogde vrijstelling kan ook gelden voor een buitenlandse eigen woning

Nu is ook in het beleidsbesluit vastgelegd dat de eenmalig extra verhoogde vrijstelling ook geldt voor schenkingen die verband houden met een eigen woning die in het buitenland is gelegen, mits Nederland met het betreffende land een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting heeft afgesloten waarin uitwisseling van fiscale informatie is geregeld.

Verduidelijking van goedkeuring als partner de leeftijd van 40 jaar nog niet heeft bereikt

40 jaarHet is al jaren beleid dat de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling ook geldt als het kind aan wie is geschonken op het tijdstip van de schenking niet voldoet aan de leeftijdsgrens (thans 18 tot 40 jaar) maar de partner wel. Onder het vorige beleidsbesluit was het niet duidelijk of de betreffende partner dan nog wel aanspraak zou kunnen maken op de eenmalig verhoogde vrijstelling indien de partner een schenking ontvangt van zijn/haar eigen ouder(s). Nu geeft de staatssecretaris aan dat dit is toegestaan.

De voorwaarden daarvoor zijn dan wel:

 • De partner van het kind is op het tijdstip van een schenking die is gedaan tot en met 31 december 2012 tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • De partner van het kind is op het tijdstip van een schenking die is gedaan op of na 1 januari 2013 tussen de 18 en 40 jaar oud.
 • De partner heeft geen beroep gedaan en zal geen beroep doen op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking door de ouder(s) van het kind.
Volledige tekst:

Ministerie van Financiën 20 december 2012, nr BLKB2012/417M (Stcrt 2013, nr 153)

 

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

5 reacties

 1. Gerjan schreef:

  Is het tot en met 40 jaar?

  • HW schreef:

   Beste Gerjan,

   Het is tot 40 jaar. Dus voor de 40e verjaardag moet de schenking gedaan zijn. Als het kind 40 jaar of ouder is, maar de echtgenoot van het kind is nog wel onder de 40 jaar, dan kan nog wel de vrijstelling gebruikt worden.

   Mvg
   Hans-Willem.

 2. Michiel schreef:

  Beste Hans-Willem,

  In de jaren negentig heb ik van mijn ouders de eenmalige schenking van rond de €20.000 ontvangen. Nu ga ik dit jaar mijn huis verbouwen en vraag ik me af of mijn ouders de eenmalige aanvullende verhoogde vrijstelling voor de eigen woning belastingvrij aan mij mogen schenken (€26.732). Ik ben de afgelopen maand 43 geworden.

  Met vriendelijke groeten,

  Michiel

  • HW schreef:

   Hoi Michiel,

   Dat zal helaas niet meer lukken, omdat je inmiddels boven de 40 jaar bent. Mocht je partner wel nog onder de 40 jaar zijn, dan kan het mogelijk nog wel. Zie de voorwaarden daarvoor in het artikel hierboven.

   Mvg
   Hans-Willem

 1. 28 januari 2013

  […] HW's Blog – Heetebrij.Net | Schenking eigen woning kind: de eenmalige grote vrijstelling (update 2013) Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een beleidsbesluit met betrekking tot de schenk- en erfbelasting geactualiseerd.  […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.