Update ‘Overdrachtsbelasting: hoeveel betaal je vanaf 2021?’

Onlangs heb ik een blogartikel geschreven over de overdrachtsbelasting vanaf 2021. Er zijn inmiddels een aantal aanpassingen gedaan en heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd. Mijn artikel heb ik daarom bijgewerkt. In dit updateartikel kun je een samenvatting lezen van de wijzigingen die doorgevoerd zijn.

Startersvrijstelling

Vrijstelling geldt alleen als de woning niet meer waard is dan € 400.000

Als je als starter een woning koopt, kun je vanaf 1 januari 2021 alleen een vrijstelling overdrachtsbelasting gebruiken als de woning een waarde heeft van maximaal € 400.000. Je bent een starter als je tussen de 18 en 35 jaar bent. Ook moet je de woning als hoofdverblijf gaan gebruiken. Je mag ook niet eerder de startersvrijstelling hebben gebruikt.

Het gaat om een drempelvrijstelling. Als de woning een waarde van € 500.000 heeft, dan dus vervalt de gehele startersvrijstelling! Wel zal dan het verlaagd tarief van 2% kunnen worden gebruikt, mits je de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken.

Ook is er een antimisbruikbepaling om te vermijden dat koopprijzen kunstmatig worden gesplitst.

NB: de regel van € 400.000 gaat pas in vanaf 1 april 2021! Dus tussen 1 januari 2021 en 1 april 2021 kun je de startersvrijstelling gebruiken ongeacht de waarde van de woning.

Startersvrijstelling vervalt niet op 1 januari 2026

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de startersvrijstelling zou vervallen per 1 januari 2026. Deze zogenaamde horizonbepaling is vervallen, zodat de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting ook na die datum blijft bestaan.

Schriftelijke verklaring voor startersvrijstelling of 2% verlaagd tarief overdrachtsbelasting

Een koper moet een schriftelijke verklaring invullen als hij een beroep wil doen op de startersvrijstelling of het verlaagde tarief van 2% voor een woning (hoofdverblijf). De koper moet die verklaring zelf van de website van de Belastingdienst downloaden en invullen. De geprinte, ondertekende versie moet dan aan de notaris worden gegeven. Die hecht de verklaring aan de akte van levering en zorgt dat de verklaring wordt ingediend bij de Belastingdienst.

De verklaringen zijn te vinden via de volgende links:

Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstellinghttps://bit.ly/startersvrijstelling
Verklaring overdrachtsbelasting laag tariefhttps://bit.ly/laagtarief

Let op: de verklaring moet voor elke koper afzonderlijk wordt ingevuld, ook als de koper samen met een partner aankoopt!

Bijgewerkt artikel ‘Overdrachtsbelasting: hoeveel betaal je na 1 januari 2021?’

Bovenstaande wijzigingen heb ik verwerkt in het artikel ‘Overdrachtsbelasting: hoeveel betaal je na 1 januari 2021?’.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.