Eigen bijdrage AWBZ update: Van Rijn verzacht vermogensinkomensbijtelling

Eigen Bijdrage AWBZVorige week heeft Staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van VWS een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met enkele toezeggingen over de eigen bijdrage AWBZ. Daarover heb ik in maart 2013 een blogartikel geschreven.

Hieronder volgt een korte samenvatting van de brief en een link naar de originele brief.

Van Rijn verzacht vermogensinkomensbijtelling voor mensen jonger dan de AOW-leeftijd

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) verzacht de effecten van vermogensinkomensbijtelling voor cliënten die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben en in een AWBZ- instelling verblijven. Deze mensen gaan door deze verzachting minder eigen bijdrage betalen.

De verzachting houdt in dat deze groep cliënten een extra vrijstelling van €10.000 krijgt bij het bepalen van de eigen bijdrage bovenop de fiscale vrijstelling van het vermogen in box 3. Met deze verzachting bedraagt de vrijstelling van het vermogen in totaal circa € 31.000 (bij een eenpersoonshuishouden). Fiscale vrijstelling is nu circa €21.000 per fiscale partner. Deze cliënten of hun ouders hebben vaak geld gespaard voor kosten die gepaard gaan met de zorg. Met deze extra vrijstelling is € 17 miljoen gemoeid.

Letselschade

Voor alle cliënten die AWBZ-zorg ontvangen, wordt geregeld dat uitkeringen voor letselschade en bepaalde eenmalige uitkeringen niet meetellen bij het vermogen van box 3. Dit gebeurt met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013. Ook voor deze groep betekent dit een lagere eigen bijdrage.

Eigen huis

Staatssecretaris Van Rijn heeft eerder aangegeven dat voor cliënten met een onverkocht huis die voor 1 januari 2013 al in een AWBZ instelling verbleven, een betalingsregeling kan worden gehanteerd. Voor deze groep cliënten die het vermogen niet direct liquide kan maken, kan het CAK op aanvraag een betalingsregeling treffen. Deze betalingsregeling betekent dat deze cliënten uitstel van betaling tot op het moment van verkoop van de woning, met een maximum van vier jaar bij het CAK kunnen aanvragen.

Bron: Brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over de vermogensinkomensbijtelling eigen bijdrage AWBZ/WMO.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

1 reactie

  1. jskooij schreef:

    Toch nog wat goed nieuws zullen we maar zeggen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.