Geen rol voor notaris bij nieuw voorstel energielabel

energielabel

Het onderstaande bericht over het energielabel kwam vandaag naar buiten. Het zal menig notaris als muziek in de oren klinken.

De eerdere aangekondigde wetgeving, waarbij de notaris dienst zou moeten weigeren ingeval van afwezigheid van een energielabel, lijkt nu van de baan.

Brief Minister

In het nieuwe voorstel voor het energielabel is geen rol meer weggelegd voor de notaris. Dit blijkt uit een brief en de toelichting van minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst aan de Tweede Kamer. De minister wil dat huiseigenaren in de toekomst zelf via het internet kenmerken voor het energielabel kunnen invullen. Bij een daadwerkelijke verkoop worden deze gegevens door een deskundige getoetst.

Blok wil binnenkort met dit plan naar Brussel gaan. In verband met de Europese richtlijn is Nederland namelijk verplicht de invoering van het energielabel/energieprestatiecertificaat te bevorderen. Als Nederland dit niet snel doet, kan het een boete krijgen die op kan lopen tot 90-miljoen euro per jaar, aldus Blok.

Nieuw plan

De Tweede Kamer stemde in november tegen het eerste wetsvoorstel Wet kenbaarheid energieprestatie gebouwen (33124) gestemd. Van de 150 Kamerleden waren er 89 tegen het energielabel en de bijbehorende sanctie die ervoor zorgt dat notarissen bij het ontbreken van een energielabel dienst moeten weigeren. Hierdoor moet de minister met een nieuw plan komen. Als het aan Blok ligt, wordt het nieuwe plan in de loop van 2014 besproken in de Tweede Kamer.

Bron: KNB Nieuwsbericht 24 mei 2013

 

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.