Wie is de aandeelhouder van een BV? > Het centraal aandeelhoudersregister.

aandelenoverdracht-deal-handenEr komt een centraal aandeelhoudersregister. Daarin wordt bijgehouden wie de aandeelhouder(s) is/zijn van een BV of een NV. Dit kondigde Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie deze week aan.

Als je een bedrijf (BV) overneemt, dan is het verstandig om te controleren of de persoon met wie je zaken doet wel echt de (enig) aandeelhouder van die BV is.

Op dit moment wordt dit zoveel mogelijk gecontroleerd door de notaris die de aandelenoverdracht behandelt. Dit onderzoek is echter niet sluitend. Daarom zit er een gevaar in.

Minister Opstelten kondigde deze week de komst van een centraal aandeelhoudersregister aan. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceerde hierover onderstaand nieuwsbericht.

Minister kondigt centraal aandeelhoudersregister aan

20 december 2012

Er komt een centraal aandeelhoudersregister waartoe ook het notariaat toegang krijgt. Dat laat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie weten in een brief aan de Tweede Kamer. Dit aandeelhoudersregister zorgt ervoor dat het duidelijk is wie er als aandeelhouder betrokken is bij een bv en een niet-beursgenoteerde nv.
Met een centraal aandeelhoudersregister is informatie over bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s op één plaats beschikbaar. Nu gebeurt registratie van aandeelhouders door verschillende partijen. Het register wordt niet openbaar toegankelijk vanwege de privacy. Het notariaat krijgt toegang omdat daarmee tijdrovende recherchewerkzaamheden die de notaris in het kader van een aandelenoverdracht moet verrichten in belangrijke mate kunnen worden gereduceerd. Verder krijgen alleen overheidsdiensten in het kader van het uitvoeren van controle, toezicht en handhaving toegang. Daarbij gaat het in ieder geval om de overheidsinstanties Dienst Justis, Bureau Bibob, de Belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten, veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en Openbaar Ministerie.
Over de positionering van het centraal aandeelhoudersregister – bij de Kamer van Koophandel of ergens anders – beraadt de minister zich nog. Mogelijke opties zullen worden onderzocht. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft de minister laten weten mogelijkheden te zien om snel, goedkoop en efficiënt te kunnen komen tot een centraal aandeelhoudersregister bij de KNB.Informatie via notaris
De notaris krijgt een rol bij het aanleveren van informatie aan het centraal aandeelhoudersregister. Opstelten schrijft hierover: ‘De notaris zal relevante informatie uit de akte van overdracht aan het centraal aandeelhoudersregister doorgeven. Momenteel worden de akten van overdracht aangeleverd aan de Belastingdienst. Zou de
aandeelhouder zelf verantwoordelijk worden voor het aanleveren van informatie bij het register, dan zou dat een extra administratieve last betekenen. Bovendien zou een kwaadwillende aandeelhouder in de verleiding kunnen komen om zijn verkrijging juist niet aan te melden. Op die wijze treft het centraal aandeelhoudersregister niet het gewenste doel. We zullen nader bezien op welke wijze de gegevenstoevoer van het notariaat eenvoudig en praktisch gekoppeld kan worden aan de informatie waarover de notaris nu al beschikt in kader van het digitaal repertorium en de digitale akteadministratie, die voor de Belastingdienst gehouden gaat worden.’
Verder wordt de huidige wettelijke verplichting van de vennootschap om een (eigen) aandeelhoudersregister bij te houden niet gewijzigd. Ook zal de registratie in het centraal aandeelhoudersregister geen constitutief vereiste worden voor een overdracht van aandelen. Dat zou zich niet verhouden met het primaire doel van de registratie van aandelen in een centraal aandeelhoudersregister, namelijk het op één plaats concentreren van actuele informatie.Titelonderzoek
De KNB heeft eerder in diverse brieven aan de Tweede Kamer en in gesprekken met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en Financiën en met VNO-NCW aangegeven dat een centraal aandeelhoudersregister voor het notariaat een nuttig hulpmiddel zou zijn bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen. Ook heeft de KNB aangegeven dat een centraal aandeelhoudersregister het titelonderzoek door de notaris vergemakkelijkt, goedkoper maakt en de betrouwbaarheid hiervan vergroot. Derhalve meer rechtszekerheid en kosten- en administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

Overdracht certificaten
De Tweede Kamerleden Ed Groot en Jeroen Recourt (beiden PvdA) hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor het centraal aandeelhoudersregister. Ook hebben zij voorgesteld een notariële akte voor overdracht van certificaten verplicht stellen. Hier ziet de minister thans geen aanleiding voor. Dit zou, volgens hem, leiden tot meer lasten zonder dat het meerwaarde oplevert voor burgers of bedrijfsleven.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.