KNB licht ouderen voor om financieel misbruik tegen te gaan

KNB licht ouderen voor om financieel misbruik tegen te gaan

Wie geeft u vertrouwen? - KNB licht ouderen voor om financieel misbruik tegen te gaanDe Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is samen met notarissen een voorlichtingscampagne gestart om financieel misbruik bij ouderen tegen te gaan.

Onderdeel van deze campagne is het consumentenboekje ‘Wie geeft u het vertrouwen’, waarin informatie staat over het levenstestament, de volmacht, het testament en wat de notaris doet. Het boekje is te downloaden en te bekijken op www.notaris.nl.

Centrale boodschap in de campagne is dat ouderen de regie in eigen hand moeten nemen en tijdig hun wensen laten vastleggen bij voorkeur bij de notaris. Tijdig wil zeggen vóórdat zij in een kwetsbare positie zitten (permanent of tijdelijk). Dit kan bijvoorbeeld via een volmacht, levenstestament en testament. Door hun financiële zaken goed te regelen, zijn ouderen beter beschermd tegen financieel misbruik.

De eerste stap is nadenken over de eigen situatie. Twee vragen zijn hierbij cruciaal:

  • Wie geeft u het vertrouwen?
  • Weet u wel wat u uit handen geeft?

Deze vragen en antwoorden vindt u dan ook terug in het boekje ‘Wie geeft u het vertrouwen’.

 Promotie

Het boekje is vanaf medio juni af te halen bij iedere bibliotheek in Nederland (zo lang de voorraad strekt). Vanaf 20 juni komen advertenties in vijf ouderenmagazines waarin aandacht wordt besteed aan het voorkomen van financieel misbruik, de rol van de notaris en hoe het boekje is te verkrijgen.

 (KNB Nieuwsbericht 30 mei 2013)

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.