Wat gebeurt er met je digitale erfenis als je dood bent? (Deel 2)
Veel gebruikers van sociale media en eigenaren van foto’s, films en bedrijfsgeheimen in de cloud zijn zich nauwelijks bewust van hun sterfelijkheid. En vooral niet van wat er daarna met hun persoonlijke bezittingen gebeurt. (bron: www.nu.nl)
Afgelopen week was Google in het nieuws met een nieuw product: “Google Inactive Account Manager“. Reden voor mij als ‘social media fan’ om eens een inventarisatie te maken van de digitale erfenis die bijna iedereen tegenwoordig nalaat bij zijn overlijden. En wat je daaraan vóór je overlijden kunt regelen.
Ik bespreek in twee artikelen:
- wat bij de belangrijkste (social media) accounts de mogelijkheden voor de nabestaanden zijn (Deel 1, dat artikel kun je hier vinden); en
- enkele alternatieve/aanvullende oplossingen voor je digitale erfenis (Deel 2, het artikel dat je nu leest).
Mocht je aanvullingen hierop hebben, dan hoor ik het graag!
Deel 2: Enkele alternatieve/aanvullende oplossingen voor je digitale erfenis
In het vorige artikel heb ik de mogelijkheden van de belangrijkste sociale profielen genoemd om deze te verwijderen, inactief te maken, etc. Daarnaast zijn er inmiddels ook enkele (al dan niet commerciële) initiatieven die een meer algemene oplossing bieden voor je digitale erfenis. De bekendste tot nu toe noem ik hieronder.
Ziggur
Ziggur biedt je de mogelijkheid om vast te leggen wat jij wil dat er met jouw online identiteit en bezittingen gebeurt als je er zelf niet meer bent. Per sociaal netwerk of andere website waar je een online profiel hebt, leg je vast wat je wensen zijn binnen de mogelijkheden die de website zelf biedt. Dit kun je doen voor alle bekende en onbekende websites en sociale netwerken.
Eén account, waarmee je regelt wat er met alle andere moet gebeuren als je er zelf niet meer bent. Vanuit die gedachte is Ziggur opgezet. Ziggur biedt je de mogelijkheid om voor alle websites waar je een online profiel hebt, vast te leggen wat jij wil dat daarmee gebeurt op het moment dat je komt te overlijden. Dit kun je doen voor alle bekende én onbekende websites en sociale netwerken.
Ziggur heeft geen wachtwoorden van je online profielen nodig. Dat maakt het gegarandeerd veilig en heel makkelijk up to date te houden. Je kunt kiezen voor een gratis account, waarmee je jouw wensen onbeperkt kunt vastleggen. Kies je voor het Ziggur Plus account, dan voert Ziggur de wensen die je hebt vastgelegd na jouw overlijden voor je uit.
Je kunt je Ziggur Plus account uitbreiden met de gratis optie om het feit dat je een Ziggur account hebt, vast te leggen in een speciaal notarisregister. Hierdoor is jouw account zichtbaar voor notarissen die dit register raadplegen. Op die manier weet je zeker dat Ziggur bericht krijgt als jij overleden bent.
Digizeker
Digizeker is een digitale kluis die je notaris voor je aanmaakt. In deze kluis kun je de inloggegevens van al je accounts, en je belangrijke documenten veilig opslaan. Je hebt zelf altijd toegang tot dit dossier. Je kunt op ieder gewenst moment inloggegevens van nieuwe accounts toevoegen, en wachtwoorden terugzoeken.
Digizeker voorkomt spookprofielen
Dankzij Digizeker kunnen uw nabestaanden uw profielen op internet verwijderen. Dit voorkomt dat sociale netwerk websites nog jarenlang verjaardagsherinneringen naar uw contacten sturen. Uw inloggegevens gaan gegarandeerd nooit verloren, maar worden veilig bewaard en zijn altijd voor u bereikbaar. Dat is veel veiliger dan wanneer u die gegevens zelf in uw computer opslaat. Uw computer kan immers crashen, en dan bent u die gegevens kwijt. Dat is bij Digizeker uitgesloten.
Digitale sleutel bij de notaris
Uw notaris bewaart voor u een tweede digitale sleutel van uw Digizeker account. Hiermee kan hij uw accounts vrijgeven aan uw erfgenamen wanneer u komt te overlijden. Uw erfgenamen hebben daarmee toegang tot uw accounts en kunnen deze opheffen. Dit voorkomt een enorme zoektocht.
Dataplaza is een combinatie van een persoonlijke digitale kluis en een zeer goed beveiligd platform (webportal) waarbinnen je vertrouwelijke informatie uitwisselt met dienstverleners, zoals bijvoorbeeld je notaris, advocaat of accountant.
Digitale kluis
Al uw login-gegevens, pincodes, administratie etc. in één digitale kluis. U hoeft dus alleen nog maar de code van de kluis te onthouden en dan heeft u alles binnen handbereik. Ook belangrijke documenten zoals kopie paspoort, verzekeringspolissen, contracten etc. kunt u hier veilig bewaren.
Integratie Webportals en Dossiers
Via uw notaris of advocaat kan een webportal aangemaakt worden, waarmee dossiers binnen uw Dataplaza-account kunnen worden opgeroepen. Doordat de stukken niet per post worden verzonden, kunnen zaken sneller en efficiënter afgehandeld worden. Ook kunt u gemakkelijk de geschiedenis van uw dossier te bekijken en communiceren met uw notaris of advocaat via het berichtensysteem.
Persoonlijke Agenda
Laat u herinneren aan verjaardagen of bijvoorbeeld uw tandarts-afspraken of aflopende contracten. U bepaalt zelf of u gealarmeerd wordt middels een e-mail, via SMS of door beide.
Persoonlijk Adresboek
Alle adresgegevens binnen handbereik, waar u ook bent. Telefoonnummers staan vaak wel in uw mobiele telefoon, maar hoe zit dat met de adressen? Dankzij Dataplaza heeft u ze altijd binnen handbereik.
Sociale Media Executeur / Testament
Je kunt zelf ook wat doen. Maak een lijst van je digitale erfenis (je accounts, inlognamen en wachtwoorden) en beschrijf wat ermee moet gebeuren na je overlijden. Hetzelfde kun je doen voor belangrijke bestanden zoals foto’s en video’s. Bewaar de lijst veilig en vertel een aantal mensen waar je de lijst bewaart.
Je kunt je wensen over jouw digitale erfenis ook vastleggen in een testament bij de notaris. Daarin kun je een zogenaamde Sociale Media Executeur aanwijzen, die jouw digitale erfenis afwikkelt zoals jij dat wilt.