Wat gebeurt er met je digitale erfenis als je dood bent? (Deel 1)
Veel gebruikers van sociale media en eigenaren van foto’s, films en bedrijfsgeheimen in de cloud zijn zich nauwelijks bewust van hun sterfelijkheid. En vooral niet van wat er daarna met hun persoonlijke bezittingen gebeurt. (bron: www.nu.nl)
Afgelopen week was Google in het nieuws met een nieuw product: “Google Inactive Account Manager“. Reden voor mij als ‘social media fan’ om eens een inventarisatie te maken van de digitale erfenis die bijna iedereen tegenwoordig nalaat bij zijn overlijden. En wat je daaraan vóór je overlijden kunt regelen.
Ik bespreek in twee artikelen:
- wat bij de belangrijkste (social media) accounts de mogelijkheden voor de nabestaanden zijn (Deel 1, het artikel dat je nu leest); en
- enkele alternatieve/aanvullende oplossingen (Deel 2, dat artikel kun je hier vinden).
Mocht je aanvullingen hierop hebben, dan hoor ik het graag!
Wat is mijn digitale erfenis?
Je digitale erfenis bestaat uit al je digitale bezittingen. Dit zijn foto’s, video’s, documenten, muziek, e-mail inboxen en je sociale profielen zoals Twitter, Facebook en Linkedin. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de accounts van alle webwinkels waar je koopt of je online bankgegevens. Als je erfgenamen de codes van die accounts niet kennen, dan blijven ze bestaan. En kunnen vrienden bijvoorbeeld gewoon nog een melding krijgen dat je binnenkort jarig bent…
De problematiek van de online erfenis en de laatste nieuwtjes daarover zijn onder meer te vinden op de Engelstalige site The Digital Beyond. Daar vond ik ook onderstaande video waarin een mooie samenvatting wordt gegeven.
Deel 1: De belangrijkste sociale profielen
Je Gmail kan je nu laten ‘erven’ met de Google Inactive Account Manager. Met deze nieuwe dienst van Google geef je aan wie de betrouwbare contacten zijn die toegang mogen tot jouw account, wanneer het drie, zes of twaalf maanden inactief is.
Onder meer +1’s, contacten, bestanden in clouddienst Drive, Gmail-gegevens, het Google+-profiel en Youtube-data kunnen worden verwijderd of doorgestuurd.
Om te zijner tijd te controleren of je nog leeft of niet, stuurt Google je een e-mail voor het de data doorstuurt naar je erfgenamen. Je kunt er ook voor kiezen het account op te heffen.
Ga naar de instellingen van je Google Account om dit te regelen.
Om een account op LinkedIn te laten verwijderen, moet je het e-mailadres kennen waarmee de overledene zich bij LinkedIn geregistreerd heeft.
Vervolgens moet je een online aanvraagformulier invullen. Dit formulier kun je hier vinden. Let op: de communicatie met LinkedIn verloopt in het Engels.
Bij Twitter kan een naast familielid of een bevoegd persoon vragen om een Twitteraccount van een overleden persoon te verwijderen. Twitter vraagt om de volgende gegevens wanneer een account verwijderd dient te worden:
- de Twitter username van de overledene
- een kopie van de overlijdensakte
- een kopie van je identiteitsbewijs
- een ondertekende aanvraag met de volledige naam van de aanvrager, zijn/haar contactgegevens en e-mailadres, de relatie tot de overledene, het eigenlijke verzoek (‘please deactivate the Twitter account’)
Dit alles moet per fax of per post verzonden worden naar:
Twitter, Inc., c/o: Trust & Safety
1355 Market St.
Suite 900 San Francisco
CA 94103
Fax : 1-415-222-9958
Bijkomende vragen kunnen gesteld worden via e-mail. Het adres hiervoor is: privacy@twitter.com. Let op: de communicatie met Twitter verloopt uiteraard ook in het Engels.
Zodra Twitter over alle benodigde informatie en bewijzen beschikt, wordt het gebruikersprofiel verwijderd.
Op Facebook kunnen nabestaanden het Facebook profiel van de overledene verwijderen of een herdenkingstatus geven.
Hoe een en ander in zijn werk gaat wordt uitgelegd in dit artikel op de site Frankwatching. Ik citeer een gedeelte van het artikel en hieronder staat de bijbehorende video waarin auteur van het artikel Pelpina Trip het uitlegt.
Zet het Facebook-profiel op ‘herdenking’
Nabestaanden kunnen het Facebook-profiel van een overleden persoon op ‘herdenking’ zetten. Dit houdt in dat alleen bestaande vrienden het profiel kunnen zien. Statusupdates en contactinformatie van de overleden persoon wordt weggehaald. De persoon zal ook niet meer verschijnen in notificaties en suggesties.Het prikbord blijft wel bestaan, met de mogelijkheid voor vrienden om berichten achter te laten. Om het Facebook-profiel van een overleden persoon op herdenking te zetten, moet dit formulier ingevuld worden.
Facebook-profiel overleden persoon verwijderen
Naast het aanmelden voor herdenkingsstatus, kan een profiel ook permanent verwijderd worden. Het verwijderen van het Facebook-account van een overleden persoon houdt in dat het profiel (inclusief Facebook Timeline) en alle andere informatie van Facebook wordt verwijderd. Om het account van een overleden persoon te verwijderen, kunnen naaste familieleden dit formulier invullen.
Speciaal Facebook-verzoek na overlijden
Als nabestaanden een andere wens hebben voor het account van de overleden persoon, dan kan ook nog een speciaal verzoek ingediend worden. Ook daar is een speciaal formulier voor.
Verificatie
Voor het aanmelden van een account voor de herdenkingsstatus is geen verificatie vereist. Maar dat moet wel voor het verwijderen van een Facebook-account van een overleden gebruiker of bij een speciaal verzoek. Facebook accepteert bijvoorbeeld een geboortebewijs of overlijdensakte van de overleden persoon, of een juridisch bewijs van nalatenschap.
YouTube
YouTube valt tegenwoordig onder Google en is daardoor begrepen in de procedure die hierboven bij Google staat beschreven.
Hyves
Op Hyves heb je twee keuzes:
- Het account van de overledene laten verwijderen door middel van een formulier.
- Het account een “in memoriam” status mee laten geven. Ook dit is aan te vragen middels het formulier. De overlijdensdatum komt op het profiel en blijft daar ook op staan zodat er ook geen verjaardagsaankondigingen meer voorbij komen. Alleen de al bestaande vrienden kunnen nog krabbels schrijven op het profiel.
Meer informatie en veelgestelde vragen vind je op de website.
Deel 2: Enkele alternatieve/aanvullende oplossingen voor je digitale erfenis
In het volgende artikel zal ik de bekendste totaal oplossingen bespreken. Wordt vervolgd dus!