Erfbelasting toch niet discriminerend? Hof vernietigt uitspraak!

Belastingdienst - foto HW's Blog | Heetebrij.Net #erfbelasting #schenkbelasting #inkomstenbelasting #overdrachtsbelasting #omzetbelasting #aanslagHof vernietigt uitspraak over fiscale behandeling privévermogen bij erfbelasting

Het Hof Den Bosch heeft de uitspraak van de Rechtbank Breda over de discriminerende werking van de erfbelasting en schenkbelasting in de Successiewet vernietigd. Volgens het hof mag er een andere fiscale regeling gelden voor de verkrijging van privévermogen dan voor de verkrijging van ondernemingsvermogen.

Volgens het hof is de achtergrond van de bedrijfsopvolgingsregeling in de erfbelasting en schenkbelasting in de Successiewet het waarborgen van de continuïteit van een onderneming. Op grond daarvan mag een verkrijging van ondernemingsvermogen anders worden geregeld dan een verkrijging van niet-ondernemingsvermogen. De wetgever is hiermee zijn beoordelingsvrijheid niet te buiten gegaan. Het hof vindt dat het oordeel van de wetgever moet worden geëerbiedigd omdat het ‘niet van redelijke grond is ontbloot’.

Massaal bezwaarprocedure

Op 13 juli 2012 deed de rechtbank in Breda uitspraak in een procedure die een erfgenaam had aangespannen. De erfgenaam, die ander vermogen dan ondernemingsvermogen had verkregen, betoogde dat de Successiewet in strijd is met internationale verdragen, omdat deze verkrijgers van ondernemingsvermogen te sterk bevoordeelt bij de heffing van erfbelasting of schenkbelasting. De rechtbank oordeelde dat de Successiewet inderdaad een onaanvaardbaar groot onderscheid in fiscale behandeling maakt tussen privévermogen en ondernemingsvermogen. Naar aanleiding hiervan heeft staatssecretaris Weekers van Financiën besloten de massaal bezwaarprocedure als bedoeld in artikel 25a AWR te volgen. Die procedure loopt nog.

Bron: Nieuwsbericht KNB 22 april 2013

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.