Kan ik een erfenis alsnog beneficiair aanvaarden bij een onverwachte schuld?

Staatssecretaris Fred TeevenStaatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaat de wet aanpassen zodat erfgenamen bij een onverwachte schuld in een later stadium de erfenis alsnog beneficiair aanvaarden kunnen. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer als reactie op het rapport ‘Erven zonder financiële zorgen’ van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen.

In het rapport worden drie mogelijke routes geschetst als het gaat om erfenissen en beneficiair aanvaarden. Eén daarvan was het creëren van een voorziening waardoor een erfgenaam binnen drie maanden nadat hij op de hoogte is gesteld van een schuld, alsnog beneficiair aanvaarden kan via de rechter.

Niet voorziene schulden

Teeven schrijft nu dat hij wil bekijken hoe hij deze route kan omzetten in wetgeving. Hij wil een bepaling opnemen voor de uitzonderlijke situatie waarin een erfgenaam de nalatenschap zuiver heeft aanvaard en nadien met een onverwachte schuld wordt geconfronteerd. Die zou dan alsnog naar de kantonrechter kunnen gaan om een machtiging te vragen voor het beneficiair aanvaarden van de erfenis. Het gaat dan om schulden die de erfgenaam niet had voorzien.

Geërfde woning

Er komt geen aanpassing van het erfrecht voor erfgenamen die in financiële problemen komen omdat een geërfde woning lange tijd te koop staat en de vaste lasten moeten worden doorbetaald. Volgens de staatssecretaris is onverkoopbaarheid van woningen op dit moment een probleem voor alle huizenbezitters en niet alleen voor erfgenamen. Het kabinet heeft daarvoor maatregelen genomen om de woningmarkt weer op gang te helpen.

Bron: KNB Nieuwsbericht, 12 maart 2013

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.