Weekers geeft vastgoedmarkt steuntje in de rug (overdrachtsbelasting)

KNB Nieuwsbericht 05 november 2012

Kopers van nieuw zakelijk vastgoed kunnen langer een beroep doen op de samenloopvrijstelling van artikel 15 lid 1 onderdeel a van de Wet op belastingen van rechtsverkeer. De hiervoor geldende termijn van 6 maanden is per 1 november verlengd naar 24 maanden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Weekers geregeld in zijn besluit van 31 oktober.

Als een onroerende zaak wordt gebouwd met het oog op de verkoop komt het voor dat die zaak, voorafgaand aan de levering, al geheel of gedeeltelijk als bedrijfsmiddel in gebruik is genomen. Te denken valt aan de levering van een onroerende zaak die in afwachting van de verkoop wordt verhuurd of binnen het eigen bedrijf is gebruikt. De samenloopvrijstelling is dan niet van toepassing als de verkrijger/ondernemer recht heeft op aftrek van btw. In een eerder besluit was goedgekeurd dat wanneer de onroerende zaak binnen 6 maanden na ingebruikname of de ingangsdatum van de verhuur werd verkregen, de vrijstelling van overdrachtsbelasting toch mocht worden toegepast.

Positieve stimulans

Om tegemoet te komen aan de aanhoudend slechte situatie op de vastgoedmarkt, is die termijn van 6 maanden nu verlengd naar 24 maanden. Door deze maatregel wordt zowel de aankoop van zakelijk vastgoed als het starten van nieuwe projecten op de vastgoedmarkt gestimuleerd, aldus Weekers. De nieuwe regeling geldt ook als het onroerend goed op 1 november nog geen 6 maanden in gebruik is genomen of is verhuurd.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.