10 Zaken om te regelen bij geboorte van een kind

10 Zaken om te regelen bij geboorte van een kind

10 Zaken om te regelen bij geboorte van een kind

De geboorte van een kind  moet een feestje zijn. Je zit op een roze en/of blauwe wolk en dat hoort ook zo.

Toch zijn er zaken die verstandig zijn om te regelen, vóór dan wel na de geboorte. In dit artikel beschrijf ik 10 zaken om te regelen bij geboorte van een kind.

Het is geen uitputtende lijst, dus als je nog aanvullingen heb, hoor ik het graag!

 1. Zwangerschapsverlof/Ouderschapsverlof
  De aanstaande moeder, die in loondienst werkt, heeft recht op (minimaal) zestien weken zwangerschapsverlof. Dit verlof kan ingaan tussen vier en zes weken vóór de uitgerekende datum van bevalling. Wordt het kind later dan de uitgerekende datum geboren, dan wordt er extra verlof toegekend. Zelfstandige ondernemers (waaronder begrepen hun meewerkende partners) kunnen op grond van de ZeZ-regeling uit de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) aanspraak maken op een uitkering via het UWV. Zowel voor de vader als de moeder is er recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof moet tijdig aangevraagd worden bij de werkgever.
 2. Erkenning
  Een ongehuwde vader wordt pas juridisch vader als het kind erkend is. Deze erkenning op het gemeentehuis kan zowel voor als na de geboorte. Het is aan te bevelen het kind vóór de geboorte te erkennen. De moeder moet instemmen met de erkenning. De erkenner mag niet getrouwd zijn met een andere vrouw. De erkenner kan ook een ander zijn dan de biologische vader. Let wel op, want er zijn in 2014 enkele zaken veranderd met betrekking tot het ouderschap. Kijk ook eens op de website van de Rijksoverheid.
 3. Wel of niet trouwen?
  De komst van een kind is voor sommige (aanstaande) ouders reden om te trouwen. Wanneer het huwelijk voor de geboorte plaatsvindt, hoeft het kind niet meer erkend te worden. Een huwelijk heeft natuurlijk meer juridische gevolgen (alimentatie, fiscaal partnerschap, etc). Raadpleeg hierover een notaris. Zie ook de website over trouwen en samenwonen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
 4. De geboorteaangifte
  De geboorteaangifte vindt vanzelfsprekend plaats na de geboorte en wordt door de vader (erkenner) gedaan. Is er geen vader die erkend heeft, of bij de aangifte wil erkennen, dan kan een ieder die bij de geboorte aanwezig was het kind aangeven. De geboorteaangifte dient binnen drie dagen na de geboorte plaats te vinden.
 5. Kinderbijslag
  De Sociale Verzekeringsbank krijgt van de gemeente automatisch bericht van de geboorte en stuurt aan de moeder een aanvraagformulier voor de kinderbijslag. Voor de daaropvolgende kinderen hoeft geen formulier ingevuld te worden. De Sociale Verzekeringsbank verhoogt zelf de kinderbijslag.
 6. Verzekeringen aanpassen
  Het is verstandig om de verzekeringspolissen aan te laten passen. De aansprakelijkheidsverzekering zal in ieder geval aangepast moeten worden en mogelijk ook de ziektekostenverzekering, de inboedelverzekering en de uitvaartverzekering.
 7. Spaarrekening openen/Spaarplan starten
  Het kan zinvol zijn om bij de bank een (spaar)rekening te openen op naam van het kind of een spaarplan te starten (met het oog op bijvoorbeeld studiekosten in de toekomst).
 8. Aanvragen gezamenlijk ouderlijk gezag
  Wanneer de ouders niet gehuwd zijn, heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag; ook als de vader het kind erkend heeft. De meeste ouders willen natuurlijk samen het ouderlijk gezag uitoefenen. Dit kan aangevraagd worden bij de Kantonrechter. Je dient hiertoe zelf initiatief te ondernemen. Daarvoor kun je dit formulier gebruiken, dat ingediend moet worden bij de Rechtbank, sector Kanton, waaronder jouw gemeente valt (dat kun je hier nakijken). Verder zijn er zoals gezegd onlangs enkele zaken veranderd met betrekking tot het ouderschap.
 9. Voogdij regelen
  Wanneer de ouders beiden het ouderlijk gezag uitoefenen en één van beiden overlijdt, dan zal daarna de langstlevende alleen het ouderlijk gezag uitoefenen. Als beide ouders mochten komen te overlijden dan zal de Kantonrechter een voogd aanwijzen. Veel ouders willen zelf bepalen wie voogd wordt. Dit kan bij de rechtbank of in een notariële akte, bijvoorbeeld in een testament (zie 10).
 10. Testament maken of aanpassen
  Door de geboorte van een kind verandert natuurlijk ook de erfrechtelijke situatie. Misschien regelt de wet dit anders dan je zou willen. Dan doe je er goed aan om een (nieuw) testament te maken of een aanvulling op je bestaande testament. In dat testament kun je dan ook een voogd aanwijzen. Kijk eens op de website van de KNB wat je kunt regelen voor je nalatenschap.

Tip van HWHeb/krijg je een kind en ga/ben je uit elkaar? Dan is het verstandig over een ‘echtscheidingstestament‘ na te denken.

 

(Dit artikel is op 3 juni 2015 het laatst bijgewerkt.)

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

1 reactie

 1. 19 juni 2012

  […] De geboorte van je kind moet een feestje zijn. Je zit op een roze en/of blauwe wolk en dat hoort ook zo. Toch zijn er zaken die verstandig zijn om te regelen, vóór dan wel na de geboorte.  […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.