Erfbelasting 2010 en 2011: géén WOZ waarde voor serviceflats

ServiceflatBij het erven van een woning in een serviceflat hoeft voor de jaren 2010 en 2011 niet de WOZ-waarde opgegeven te worden, maar de vrije verkoopwaarde.

Dit heeft de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd, omdat de vrije verkoopwaarde vaak lager ligt dan de WOZ-waarde. Vanaf 2012 zal de WOZ-waarde beter door de Gemeenten vastgesteld worden, zodat vanaf dan wel de WOZ gebruikt moet worden.

 

Als je een woning erft, dan zul je over het algemeen daar erfbelasting over moeten betalen. Sinds 1 januari 2010 wordt dit berekend over de WOZ-waarde die door de Gemeente wordt vastgesteld. Dat geldt ook voor woningen in een serviceflat. Vaak ligt de vrije verkoopwaarde (de ‘waarde in het economische verkeer’) echter substantieel lager dan de WOZ-waarde. Dat komt doordat er bij serviceflats de verplichting bestaat om bepaalde voorzieningen af te nemen, zoals keuken en huishoudelijke hulp.

Er is al aan de gemeente aangezegd om rekening te houden bij de waardering van serviceflats met dit waardedrukkende effect en het feit dat er slechts een beperkte kring van gegadigden is. Het effect hiervan is pas merkbaar in de WOZ-beschikkingen vanaf 2012.

Voor overlijdens in de jaren 2010 en 2011, met terugwerkende kracht dus, heeft de staatssecretaris nu een goedkeuring gegeven. Men mag voor die jaren bij de aangifte erfbelasting uitgaan van de vrije verkoopwaarde op het moment van overlijden.

Bron: Ministerie van Financiën 25 november 2011, nr BLKB2011/1541M (Stcrt 2011, nr 22414)

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.