Erfbelasting aanslag binnen, woning nog niet verkocht; wat nu?

Belastingdienst - foto Heetebrij.Net | HW's Blog

Je hebt een woning geerfd, waarover je erfbelasting moet betalen. Dat geld heb je evenwel niet voorhanden en de woning is nog steeds niet verkocht. Wat nu?

De Belastingdienst kan uitstel van betaling verlenen. Daar hebben zij wel richtlijnen voor. De staatssecretaris van Financien moest hier onlangs Kamervragen over beantwoorden. 

 

De staatssecretaris van Financiën is naar aanleiding van Kamervragen ingegaan op het beleid dat de Belastingdienst hanteert als een aanslag erfbelasting niet kan worden betaald, bijvoorbeeld omdat een nagelaten woning niet tijdig is verkocht.

Verzoeken om uitstel van betaling voor aanslagen erfbelasting worden sinds januari 2011 centraal behandeld in Utrecht. Beleid is dat voor aanslagen onder € 50.000 waarbij niet betaald kan worden in verband met de tijdelijke onverkoopbaarheid van de woning zonder meer uitstel van betaling wordt verleend gedurende een jaar. Is het aanslagbedrag hoger of de termijn waarvoor uitstel wordt gevraagd langer, dan wordt zekerheid gevraagd in de vorm van een hypotheek op de betreffende woning.

In praktijk zal een aanslag erfbelasting pas ongeveer 2 jaar na het overlijden betaald hoeven te worden. De aangiftetermijn voor de aangifte erfbelasting bedraagt 8 maanden. Doorgaans wordt na circa 4 maanden een (voorlopige) aanslag erfbelasting opgelegd. Indien vervolgens uitstel van betaling wordt gevraagd, zal de aanslag erfbelasting pas 2 jaar later betaald hoeven te worden.

Volgens de staatssecretaris van Financiën is het niet noodzakelijk om deze regeling uit te breiden voor nalatenschappen die voor een groot deel uit een nog niet verkochte woning bestaan. Het bestaande uitstel beleid is volgens hem afdoende. Dat is terecht. Immers, als een dergelijke regeling zou worden ingevoerd, zou dit betekenen dat pas erfbelasting betaald zou hoeven worden als de woning daadwerkelijk is verkocht. In de praktijk is het lastig onderscheid te maken tussen de situatie dat de erfgenamen ‘niet kunnen verkopen’ of ‘niet willen verkopen’, bijvoorbeeld omdat zij liever wachten totdat de prijzen van de huizen zijn gestegen. Het is niet zinvol om voor deze laatste situatie ook uitstel van betaling te verlenen.

Bron: Ministerie van Financiën 25 januari 2012, nr. DGB/2011/7844 U, V-N 2012/9.23 (JB)

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.