Update: Wat is het gevaar van een sleutelverklaring?

Sleutels, sleutelverklaring
Foto: HW’s Blog | Heetebrij.net

Enige jaren terug heb ik al eens een blogartikel geschreven over de sleutelverklaring of sleutelovereenkomst. Sinds de wijzigingen in de overdrachtsbelasting per 2021 is het financiële risico daarvan nogal toegenomen.

Nu is er een goedkeuringsregeling om de gevolgen voor de overdrachtsbelasting te beperken.

Overdrachtsbelasting bij sleutelverklaring

Bij sleutelverklaring is er vaak sprake van een economische eigendomsoverdracht. In dat geval ben je in principe 10,4% overdrachtsbelasting verschuldigd!  Alleen als je een woning koopt, waar je zelf gaat wonen, dan is er vanaf nu de mogelijkheid om het verlaagd tarief van 2% of de startersvrijstelling toe te passen. Je moet dan wel ook aan de andere voorwaarden voor verlaagd tarief of startervrijstelling voldoen.

Daarvoor dient dan een verzoek te worden ingediend bij de Belastingdienst. Dat kan via de notaris. De inspecteur zal het verzoek beoordelen aan de hand van de feiten en omstandigheden van dat concrete geval. Begin 2023 wordt deze goedkeuring opgenomen in een beleidsbesluit van het ministerie; dan hoeft er geen verzoek meer te worden ingediend.

Mijn blogartikel is op het bovenstaande aangepast. Lees dat artikel voor alle aandachtspunten bij een sleutelverklaring. Zodra het beleidsbesluit er is, zal ik dit weer updaten.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: