Waarschuwing: KvK acquisitiefraude identiteitsgegevens

Kamer van KoophandelAfgelopen week kwam ik twee nieuwsberichten tegen over hetzelfde onderwerp, namelijk acquisitiefraude waarbij geprobeerd wordt identiteitsgegevens van ondernemers te ontfutselen. Voor de volledigheid heb ik beide berichten hieronder opgenomen.

KNB Nieuwsbericht 14 juni 2013

Waarschuwing: acquisitiefraude identiteitsgegevens

Er gaat een frauduleuze mailing rond van een partij zich voordoet als de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel benadrukt met klem dat deze brief niet van de KvK afkomstig is en vraagt ondernemers extreem alert te zijn en geen gehoor te geven aan de oproep in deze brief.

Er wordt gerefereerd aan nieuwe wetgeving rondom de KvK. Gevraagd wordt om de voor- en achterkant van identiteitsbewijzen van alle eigenaren, vennoten, directeuren of anderzijds bevoegden. De gevraagde informatie kan misbruikt worden voor verschillende vormen van schadelijke criminaliteit. Variërend van identiteitsfraude tot acquisitiefraude. Samen met het KvK-registratienummer kunnen fraudeurs met deze informatie grote schade aanrichten aan het bedrijfsleven.

Melden bij fraudehelpdesk

Ondernemers die al hebben gereageerd wordt geadviseerd aangifte te doen bij de politie en het te melden bij de Fraudehelpdesk per mail of brief en daar een kopie van te bewaren. Dit kan van waarde zijn mocht er later naar voren komen dat gegevens misbruikt zijn.

KvK Nieuwsbericht 11 juni 2013

Partij doet zich voor als KvK

Er gaat een frauduleuze mailing rond waarbij een partij zich voordoet als de Kamer van Koophandel en vraagt om kopieën van legitimatiebewijzen van eigenaren en vennoten van ondernemingen. De Kamer van Koophandel benadrukt met klem dat deze brief niet van hen afkomstig is en vraagt ondernemers extreem alert te zijn en geen gehoor te geven aan de oproep in deze brief.

De brief is afkomstig van J.H. de Brink. Deze persoon doet zich voor als een medewerker van de Kamer van Koophandel, Landelijke Register Administratie. De persoon maakt daarbij ook misbruik van het KvK-logo. Er wordt gerefereerd aan ‘nieuwe wetgeving’. De mailing is gericht op het verzamelen van identiteitsgegevens. Tezamen met het KvK-registratienummer kunnen fraudeurs met deze informatie grote schade aanrichten aan het bonafide bedrijfsleven.

Ondernemers die reeds hebben gereageerd kunnen aangifte doen bij de politie. De Kamer van Koophandel heeft verschillende kanalen ingezet om ondernemers te waarschuwen en zal dit de komende tijd blijven doen. Voor meer informatie over acquisitiefraude kunnen ondernemers terecht bij het Steunpunt Acquisitiefraude.

Bekijk hier een voorbeeld van de brief.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.