Huis moet voorafgaand aan veiling online te koop worden aangeboden

Persbericht KNB, 11 februari 2013

veilingDe Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil aan het veiling proces een nieuwe voorfase toevoegen, waardoor particulieren nog beter een geëxecuteerd huis kunnen kopen. In die fase wordt een tot bewoning bestemde onroerende zaak, nadat de executie is aangezegd, eerst enige tijd onderhands en online te koop aangeboden. Dit schrijft de KNB aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het ingediende wetsvoorstel internetveilen.

Volgens de beroepsorganisatie is er grote behoefte aan een mogelijkheid tot toepassing van het executierecht die ontegenzeggelijk veel minder belastend werkt. Deze nieuwe voorfase is hiervoor een goede mogelijkheid, die ook maatschappelijk zeer gewenst is. Want, zo schrijft de KNB, ‘er staan thans circa 400.000 woningen “onder water” en er vallen zo’n 80.000 mensen onder “bijzonder beheer”.’ De KNB baseert zich op positieve ervaringen in Frankrijk, waar ze deze mogelijkheid ook kennen (de ‘vente amicale’). De stress van een veiling zaal, de handelaars, het vaste tijdstip waarop de biedingen moeten worden uitgebracht, van dit alles is daar geen sprake. Ook heeft een potentiële koper daar zijn bedenktijd en kan hij een financieringsvoorbehoud maken.

Goede toevoeging aan veiling proces

Omdat het wel om een executie gaat, moet de prijs waarvoor wordt aangeboden wel lager liggen dan de waarde in het economisch verkeer, circa 90 procent van die waarde, vindt de notariële beroepsorganisatie. Verder gaat het te koop aanbieden online, met taxatierapporten, een concept koopakte en een concept leveringsakte, terwijl ook suggesties worden gedaan voor het aanvragen van een financiering. Daarnaast kan de bedenktijd van toepassing zijn. De wetgever moet deze ‘vente amicale’ zowel een executoriaal als een zuiverend karakter geven. Volgens de KNB zal deze nieuwe fase in veel gevallen een goede toevoeging zijn waardoor zelfs de huidige onderhandse executie wordt uitgesloten. De Tweede Kamerfracties van VVD, SP en D66 hebben het idee van de KNB meegenomen in hun vragen aan de regering.

KNB voorstander van wetsvoorstel internetveilen

Naast de suggestie van de ‘vente amicale’ heeft de KNB ook technisch-inhoudelijke gereageerd op het wetsvoorstel internetveilen. De KNB kan zich over het algemeen goed vinden in dit wetsvoorstel. De beroepsorganisatie pleit al sinds lange tijd voor de mogelijkheid tot veilen via internet.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

1 reactie

  1. 15 februari 2013

    […] HW's Blog – Heetebrij.Net | Huis moet voorafgaand aan veiling online te koop worden aangeboden Persbericht KNB, 11 februari 2013 De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil aan het veiling proces een nieuwe voorfase toevoegen, waardoor…  […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.