Let op: notariële erfpacht opinie geldt niet voor nieuwe erfpacht

Erfpacht op woningen

Foto: ANP

Op dit blog heb ik al eerder geschreven over de financierbaarheid van erfpacht voor woningen. Zie de gerelateerde berichten onder dit artikel.

De Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB) heeft gisteren een nieuwsbericht uitgevaardigd waaruit nogmaals blijkt dat de ‘Criteria voor de financierbaarheid van erfpachtrechten gevestigd vóór 1-4-2012’ niet gelden voor de uitgifte van nieuwe erfpachtrechten.

Het KNB bericht luidt als volgt:

Model erfpachtopinie en voorblad zien niet op uitgifte in erfpacht

24 september 2012

Nu de Nederlandse Vereniging van Banken vorige maand de geldigheid van de ‘Criteria voor de financierbaarheid van erfpachtrechten gevestigd vóór 1-4-2012’ heeft verlengd tot 1 januari 2013, blijken notarissen ook verzoeken te krijgen voor afgifte van een opinie die ziet op de vestiging van een erfpachtrecht. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wijst erop dat noch de Criteria, noch de modelopinie op de vestiging van een erfpachtrecht zien. Ook het voorblad van de opinie, waarin de reikwijdte van de aansprakelijkheid van de notaris voor de afgegeven opinie is geregeld, ziet niet op deze situatie. De afgifte van een notariële opinie die ziet op de uitgifte van een erfpachtrecht is dan ook niet met de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars afgestemd.

Op 9 augustus heeft de NVB de geldigheid van de ‘Criteria voor de financierbaarheid van erfpachtrechten gevestigd vóór 1-4-2012’ verlengd tot 1 januari 2013. Deze criteria zijn ontwikkeld om particuliere erfpachters een oplossing te bieden bij de verkoop van hun woning op erfpacht. De aankoop van een particulier erfpachtrecht met betrekking tot woonruimte dat aan deze criteria voldoet, wordt in beginsel gefinancierd. Sinds 16 april jl. kan de notaris een erfpachtopinie afgeven, volgens het op NotarisNet gepubliceerde model. In het voorblad bij de opinie is de aansprakelijkheid van de notaris geregeld.

Uitgifte in erfpacht

De KNB heeft vanuit de praktijk signalen ontvangen dat er banken, en mogelijk ook projectontwikkelaars, zijn die, nu de geldigheid van de criteria tot 1 januari 2013 is verlengd, de notaris bij uitgifte van een erfpachtrecht vragen om een erfpachtopinie. De KNB wijst erop dat noch de Criteria, noch het model op de vestiging van een erfpachtrecht zien. Ook het voorblad van de opinie, waarin de reikwijdte van de aansprakelijkheid van de notaris voor de afgegeven opinie is geregeld, ziet niet op deze situatie. De afgifte van een notariële opinie die ziet op de uitgifte van een erfpachtrecht is dan ook niet met de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars afgestemd.

Conclusie

Zoals uit de tekst blijkt, is de afgifte van een erfpacht opinie door de notaris in verband met een nieuwe uitgifte niet gedekt door zijn verzekeraar. Ik ga er dan ook vanuit dat je geen notaris zult vinden die zo’n opinie wil afgeven. Het lijkt nog steeds op het bordje van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) te liggen om ook hiervoor een regeling te treffen, zodat niet alleen verkoop maar ook uitgifte van erfpacht financierbaar blijft.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.