Erfpacht update: NVB verlengt geldigheid ‘criteria financierbaarheid erfpachtrechten’ tot 1 januari 2013

Erfpacht op woningen

Foto: ANP

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kwam vandaag met een nieuwsbericht over erfpacht. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft aangegeven dat er nu een erfpachtopinie door de notaris kan worden afgegeven voor alle erfpachtrechten die voor 1 januari 2013 uitgegeven zijn. Over de notariële opinie heb ik eerder al een blogartikel geschreven en een video-interview gegeven.

Het volledige nieuwsbericht van de KNB heb ik hieronder opgenomen, aangezien zij dit nog niet op www.knb.nl hebben gepubliceerd:

NVB verlengt geldigheid ‘criteria financierbaarheid erfpachtrechten’ tot 1 januari 2013

10 augustus 2012

De criteria voor de financierbaarheid van particuliere erfpachtrechten met betrekking tot woningen die zijn uitgegeven vóór 1 april 2012 zullen nu door banken ook worden toegepast op particuliere erfpachtrechten die tot en met 31 december 2012 worden gevestigd.
Dit heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een nieuwsbericht van 9 augustus 2012 bekend gemaakt. De KNB, die meerdere keren bij de NVB op continuering van de ‘criteria’ had aangedrongen, is hierover na publicatie van het nieuwsbericht door de NVB geïnformeerd.
Financierbaarheid particuliere erfpacht m.b.t. woningen & notariële opinie
Als gevolg van de verlenging van de geldigheid van de ‘Criteria voor de financierbaarheid van erfpachtrechten gevestigd vóór 1-4-2012’ tot 1 januari 2013, is er nu weer duidelijkheid over de voorwaarden voor financierbaarheid van particuliere erfpachtrechten met betrekking tot woningen. Het besluit van de NVB brengt mee, dat de notaris voor particuliere erfpachtrechten met betrekking tot woningen, gevestigd vóór 1 januari 2013, een notariële opinie erfpacht kan afgeven conform het model op NotarisNet.Financierbaarheid erfpachtrechten, uitgegeven door de overheid
De ‘Criteria voor financierbaarheid van erfpachtrechten gevestigd vóór 1-4-2012’, en de modelopinie, zien niet op erfpachtrechten met betrekking tot woningen, uitgegeven door ‘overheden’: de Staat der Nederlanden, provincies, gemeenten en waterschappen. Tot 1 april 2012 werd deze overheidserfpacht in de praktijk door banken gefinancierd, ook indien zij niet aan de ‘criteria’ voldeed. Ook na 1 april 2012 is de financiering van overheidserfpacht overgelaten aan het beleid van de individuele banken. Het besluit van de NVB van 9 augustus 2012, zoals gepubliceerd in haar nieuwsbericht, brengt hierin geen verandering. De financierbaarheid van overheidserfpacht (ongeacht de vestigingsdatum) is dus op dit moment nog steeds onzeker.‘Bancaire richtlijn’ voor particuliere erfpachtrechten, gevestigd vanaf 2013
Op 9 augustus 2012 heeft de NVB een ‘bancaire richtlijn’ op haar website gepubliceerd. Deze richtlijn ziet op de financierbaarheid van woningen op particuliere erfpachtrechten, gevestigd vanaf 1 januari 2013. In de richtlijn wordt in het algemeen beschreven wat banken verantwoord financierbaar achten, maar de richtlijn laat vrijheid voor individuele partijen, waaronder ook banken, om van de richtlijn af te wijken, aldus de NVB. In haar nieuwsbericht zet de NVB uiteen waarom zij geen bindende criteria opstelt voor vanaf 2013 gevestigde particuliere erfpachtrechten.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.