Erfpacht update: Bancaire Richtlijn voor financierbaarheid wordt geen algemene regel

Erfpacht op woningen

Foto: ANP

Eerder heb ik al artikelen geschreven over de nieuwe regels voor financiering van erfpacht en de bijbehorende notarisopinie.

Een voorstel aan de minister was om de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Bank (NVB) van toepassing te verklaren op alle nieuwe (particuliere) erfpachtcontracten. De minister heeft echter aangegeven daarin geen heil te zien. Hieronder volgt het nieuwsbericht dat deze week door de KNB werd verspreid.

KNB Nieuwsbericht 6 juni 2013

Het is niet wenselijk de Bancaire Richtlijn voor nieuwe particuliere erfpachtcontracten algemeen verbindend te verklaren. Dit antwoordt minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst op vragen van de Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP).

Volgens de minister zou een dergelijke maatregel voor nieuwe erfpachtcontracten overbodig zijn omdat deze al rekening zullen houden met de financierbaarheid. ‘Bovendien geldt dat zowel de vestiging van een erfpachtrecht als de hypothecaire financiering daarvan slechts tot stand kan komen door inschakeling van een notaris’, aldus Blok.

In het slop

Jansen vroeg minister Blok in april onder meer of het wenselijk is dat de Bancaire Richtlijn voor nieuwe particuliere erfpachtcontracten algemeen verbindend wordt verklaard. Het Tweede Kamerlid stelde deze vragen naar aanleiding van een artikel in het aprilnummer van Vastgoed Adviseur, een uitgave van VBO Makelaar. Daarin is te lezen dat de markt voor erfpachtwoningen nog steeds in het slop zit. Dit ondanks de criteria die zijn gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor erfpachtcontracten van vóór 1 januari 2013, en de Bancaire Richtlijn van de NVB die is opgesteld voor erfpachtrechten, gevestigd na die datum.

KNB-model

De KNB ontwikkelt op basis van de Bancaire Richtlijn een model voor uitgifte in particuliere erfpacht. Deze is voorgelegd aan de NVB en een viertal banken. Hiermee wil de KNB de praktijk een handvat bieden bij de vestiging van particuliere erfpachtrechten na 1 januari 2013. Partijen hebben inmiddels op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de inhoud van het model. Afgesproken is dat de KNB het model op enkele punten aanpast. Het is de intentie van alle betrokkenen dat op korte termijn overeenstemming wordt bereikt over het model, zodat het bij nieuwe uitgiftes in particuliere erfpacht van woonruimte kan worden gebruikt.

Print Friendly, PDF & Email

HW

Ik ben kandidaat-notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: