Wiebes: ‘Verhoging en verruiming schenkingsvrijstelling kan niet eerder’

Staatssecretaris Eric Wiebes van FinanciënIn 2015 kon gebruik gemaakt worden van de verruimde schenkingsvrijstelling (100.000,00 euro) voor de eigen woning of studie. Vanaf 1 januari 2017 zal deze opnieuw gaan gelden. En niet eerder zoals door velen was gevraagd. Op 29 oktober 2015 beantwoordde staatssecretaris Wiebes hierover enkele Tweede Kamer vragen naar aanleiding van het Belastingplan 2016.

Pas invoering per 1 januari 2017

De verhoging en verruiming van de schenkingsvrijstelling eigen woning kan niet per 1 januari 2016 worden ingevoerd. Daarvoor is de resterende implementatietermijn te kort, schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer.

Met ingang van 1 januari 2017 mag iedereen tussen 18 en 40 jaar van een familielid of van een andere persoon eenmalig een schenking van maximaal 100.000 euro vrij van schenkbelasting ontvangen. Deze schenking moet worden gebruikt voor de eigen woning. In antwoord op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt waarom het niet mogelijk is deze maatregel al per 1 januari 2016 te laten ingaan, schrijft Wiebes dat de nog resterende implementatietermijn te kort is om het aangifteprogramma en de aangifteproducten van de Belastingdienst aan te passen.

Leeftijdsgrens

Verder schrijft Wiebes dat uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat huishoudens in de leeftijdsgroep tot 40 jaar duidelijk het meeste te maken hebben met onderwaarde op hun woning. Hiermee geeft hij antwoord op de vraag van 50Plus-Kamerlid Henk Krol waarom de leeftijdsgrens van 40 jaar wordt gehanteerd. Volgens Wiebes beschikken juist de jonge huishoudens tot 40 jaar over kleine financiële buffers en kunnen zij moeilijk eigen geld inzetten voor de aflossing van hun schuld. Bovendien sluit de leeftijdsgrens aan bij de bestaande leeftijdsgrens voor de verhoogde schenkingsvrijstelling van ouders aan kinderen. ‘Het laten vervallen van de leeftijdsgrens zou ertoe leiden dat de maatregel een instrument wordt voor vermogende particulieren om de verschuldigde erfbelasting te verminderen en voorts leiden tot een aanzienlijke structurele budgettaire derving’, stelt Wiebes in zijn reactie.

Bron: nieuwsbericht KNB

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.