Mantelzorg verleners verliezen vrijstelling erfbelasting

mantelzorgDe huidige grondslag voor het mantelzorg compliment houdt per 1 januari 2015 op te bestaan. Hierdoor vervalt ook de hoge vrijstelling van erfbelasting voor kinderen die mantelzorg verlenen aan hun ouders.

Dit heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer laten weten.

Oude regeling mantelzorg

Op grond van de regeling in de erfbelasting konden sommige ouders en kinderen – onder bepaalde beperkende voorwaarden – als elkaars partner worden aangemerkt. Daardoor kwamen ze in aanmerking voor de hoge partnervrijstelling van ruim 600.000 euro. Deze regeling stuitte echter op veel kritiek vanwege de willekeurige werking.

Zo kon het mantelzorgcompliment alleen aanleiding zijn voor de hoge partnervrijstelling in de erfbelasting in de situatie waarin het kind en de ouder samenwonen en zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende geen andere partner hadden. Door afschaffing van het mantelzorgcompliment komt hier nu een einde aan.

Nieuwe regeling

Het compliment wordt overgeheveld naar de gemeenten die dan bepalen hoe zij de waardering voor mantelzorgers tot uiting willen brengen.

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.