Oproep VEH: ‘Vraag te hoge kadasterkosten terug van notaris’

VEH: 'Vraag te hoge kadasterkosten terug van notaris'

Vereniging Eigen Huis (VEH) deed deze maand een oproep aan huizenbezitters om hun nota te controleren, omdat er teveel notaris-/kadasterkosten zouden kunnen zijn berekend. Dit is een herhaalde oproep. Meer informatie en aandachtspunten voor de notaris-/kadasterkosten kun je in dit bericht lezen.

Welke kadasterkosten of notariskosten worden bedoeld?

De oproep van VEH was de volgende:

Huizenbezitters die de afgelopen jaren een woning kochten of verkochten, moeten bij hun notaris nagaan of zij niet te hoge kadasterkosten hebben betaald. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis. Het gaat om het inschrijven van een nieuwe hypotheek- en koopakte, en het doorhalen van een oude hypotheek-inschrijving.

Notarissen krijgen vaak korting op het standaardtarief van het Kadaster. Zij zijn verplicht deze door te geven aan hun cliënten. Tot voor kort was het volgens de Kamer voor het Notariaat ‘geenszins ongebruikelijk’ dat notarissen de korting in eigen zak staken en werd dit ‘breed toegepast’. Desondanks legde de Kamer in een zaak daarover geen straf op.
‘Dit misleidende declaratiegedrag tast het aanzien van de gehele beroepsgroep aan’, aldus Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘Juist het notariaat zou een baken moeten zijn van betrouwbaarheid en integriteit. Notarissen kunnen deze schandvlek alleen wegnemen als alle notarissen die kortingen voor zichzelf hielden deze aan hun cliënten terugbetalen.’ Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Bureau financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op de notariskantoren, vinden dat te hoge kadasterkosten terugbetaald moeten worden.
Huiseigenaren kunnen hun notaris middels een modelbrief vragen of de juiste bedragen in rekening zijn gebracht en verzoeken om eventueel te veel in rekening gebrachte bedragen terug te betalen.
Notarissen krijgen van het Kadaster korting op de standaardtarieven als zij hypotheek- en koopakten digitaal aanleveren via het zogenoemde KIK-systeem. Zo’n 80% van de notariskantoren maakt gebruik van KIK. Ruim 40% van alle koop- en hypotheekakten wordt via KIK bij het Kadaster ingeschreven. Ook krijgen notarissen korting als zij het doorhalen van oude hypotheekinschrijvingen gebundeld aanleveren in een verzamelakte.
In een zaak waarover de tuchtrechter op 28 november 2018 oordeelde, bracht een notaris aan 38 cliënten de volledige legeskosten van 74 euro in rekening voor de doorhaling van hypotheekinschrijvingen, terwijl hij maar een keer 74 euro hoefde te betalen. De totale schadepost bedroeg 2.738 euro. Ook factureerde hij voor inschrijving van de leverings- en hypotheekakte bij het Kadaster het hogere standaardtarief van 168 euro, in plaats van het lagere KIK-tarief van 103 euro voor digitale aanlevering. 
Vereniging Eigen Huis heeft aanwijzingen dat de praktijk van het in rekening brengen van te hoge Kadasterkosten bij sommige notariskantoren nog steeds voortduurt. Onlangs meldde een door de berichtgeving wakker geschud lid dat zij 119 euro aan te veel betaalde Kadasterkosten terugkreeg van haar notaris, nadat zij hierover vragen had gesteld. Het is daarom belangrijk dat alle (potentiële) huizenkopers aan hun notaris een heldere offerte vragen en daarbij de notaris vragen waarom de akte niet via KIK kan worden ingeschreven als de notaris het hoge inschrijvingstarief hanteert. 
Ook het BFT onderneemt nader actie. In reactie op het verzoek van Vereniging Eigen Huis om maatregelen antwoordde het BFT dat zij in haar reguliere toezichtspraktijk de correctheid van declaraties van Kadasterkosten gaat meenemen.

Het gaat dus om kadasterkosten die een notaris één-op-één hoort door te berekenen aan de klant. Als hij een goedkoper tarief krijgt berekend door het Kadaster dan zal de notaris die lagere kosten ook moeten doorberekenen aan de klant. Enkele notarissen deden dat onterecht niet.

Het gaat om met name twee soorten kadasterkosten:

  1. de royement of doorhalingskosten van hypotheken (van de verkoper)
  2. de KIK of niet-KIK inschrijvingskosten van een leveringsakte of een hypotheekakte.

Over beide punten valt wat op te merken. Ik heb enkele jaren geleden onder andere over deze kadasterkosten een artikel geschreven. Waar je op moet letten bij deze kadasterkosten, maar ook in het algemeen bij een offerte van de notaris, kun je in dit artikel lezen:

Vereniging Eigen Huis (VEH) logo

Modelbrief VEH

De modelbrief van VEH die in het artikel genoemd wordt, kun je hier vinden.

Andere aandachtspunten bij de notariskosten

Verder kun je ook de volgende artikelen lezen die dit onderwerp raken:

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.