Wat verandert er aan het energielabel in 2015?
Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel bezitten een voorlopig energielabel thuis gestuurd. Gebaseerd op bouwjaar en type woning, geeft dit label aan hoe energiezuinig je huis is.
Dit voorlopig energielabel geldt niet als je je huis gaat verhuren of verkopen. Dit komt omdat het bij het voorlopig energielabel om een schatting gaat. Bij de verkoop of verhuur van je huis heb je een definitief energielabel nodig. Je kunt het voorlopige energielabel voor jouw huis nu al bekijken op energielabel-checker.rvo.nl.
Wat is het energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het energielabel voor woningen loopt van A tot en met G. Het A-label is het energiezuinigst en het G-label het minst zuinig. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Is het energielabel verplicht?
Het energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen. Een verhuurder hoeft alleen een energielabel te overhandigen bij een nieuw huurcontract. De verplichting geldt ook voor nieuwe huurcontracten voor onzelfstandige woonruimten, zoals studentenkamers en ook voor sommige vakantiewoningen. Het label is daarnaast verplicht bij verkoop en verhuur van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, fabrieken en ziekenhuizen.
De verplichting is niet van toepassing op monumenten als bedoeld in de Monumentenwet 1988 of in een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Het energielabel is ook niet verplicht voor woonboten, woonwagens en caravans.
Zo maak je een voorlopig energielabel definitief
Een definitief energielabel kun je als huiseigenaar eenvoudig aanvragen en laten registreren. Dit doe je via een webapplicatie van de Rijksoverheid. Je ontvangt hierover in januari 2015 een brief van de Rijksoverheid. In deze brief staat via welke website je het energielabel kunt registreren. Het proces lijkt op de aangifte van de inkomstenbelasting. Daarbij zijn de belangrijkste gegevens al voor je ingevuld.
Het werkt als volgt:
- Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl.
- Woninggegevens controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
- Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
- Erkende deskundige selecteren.
- Gegevens versturen.
- Erkende deskundige controleert uw gegevens
Een erkende deskundige controleert op afstand of de ingevulde gegevens juist zijn. Hij kan eventueel met jou overleggen over de gegevens. De overheid geeft het definitief energielabel af nadat de deskundige de woninggegevens en het bewijs heeft goedgekeurd. Dit is het energielabel dat je als huiseigenaar moet overhandigen bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning. Voor het werk van de deskundige betaal je administratiekosten.
Met het vernieuwde energielabel vervalt de mogelijkheid om een energielabel vast te stellen op basis van representativiteit.
Boete bij ontbreken definitief energielabel
Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Je riskeert een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer je in zo’n geval geen definitief energielabel kunt overhandigen.
Bestaand energielabel opvragen
Is er voor jouw woning al een energielabel opgesteld? Dan kun je via ep-online.nl nagaan welk energielabel jouw woning heeft.
Meer informatie over energielabel?
Voor meer informatie over het energielabel, kijk op www.energielabel.nl/woningen.
Bron: Rijksoverheid.nl