Wie moet de uitvaartkosten betalen?

Vraag:

Een veelvoorkomende vraag is wie de uitvaartkosten moet betalen. Met name als er niet genoeg in de erfenis is om de uitvaart te betalen? Moet je bijvoorbeeld als kind altijd de uitvaartkosten van je ouders betalen?

Antwoord:

Het hangt er allereerst vanaf wie de opdrachtgever van de uitvaart is. Verder ga ik er vanuit dat er geen uitvaartverzekering is, of dat de uitkering daarvan niet voldoende is om alle uitvaartkosten te betalen.

Familie is opdrachtgever

Als de familie (partner, kinderen, ouders, broers/zusters, etc) of anderen (buurman, vriend, etc) opdracht voor de uitvaart geven, dan zullen zij ook de uitvaartkosten moeten betalen. Zij zijn immers de opdrachtgever van de uitvaartondernemer.

Wel zullen zij de kosten kunnen verhalen op de nalatenschap en daarmee op de erfgenamen. Meestal zijn de opdrachtgevers ook de erfgenamen. Let wel, als de erfenis niet voldoende is om de opdrachtgever te kunnen terugbetalen, en de erfgenamen hebben beneficiair aanvaard, dan zal de opdrachtgever het restant zelf moeten betalen.

Gemeente is opdrachtgever

In sommige gevallen is er geen familie of een ander die de uitvaart wil verzorgen. In dat geval is de Gemeente (burgemeester) op grond van de Wet op de lijkbezorging verplicht om dat wel te doen.

De Gemeente kan – “voor zover de kosten niet worden gedekt door de bij de lijken gevonden, niet klaarblijkelijk aan anderen toebehorende goederen of gelden” – vervolgens die kosten verhalen op:

 1. de nalatenschap (lees: de erfgenamen), en voor zover dat niet toereikend is:
 2. de bloed- en aanverwanten die tot levensonderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest volgens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek, dat zijn:
  1. de echtgenoot/geregistreerd partner van de overledene;
  2. de ex-echtgenoot/ex-geregistreerd partner van de overledene, voor zover deze onderhoudsplichtig was ten opzichte van de overledene;
  3. de ouders;
  4. de kinderen;
  5. behuwdkinderen (schoonkinderen);
  6. schoonouders;
  7. stiefouders;
  8. de verwekker van het overleden kind dat alleen een moeder heeft;
  9. de man die als levensgezel van de moeder (van het overleden kind) ingestemd heeft met een daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad;
 3. de reder (de zeewerkgever), indien en voor zover kosten van de lijkbezorging op grond van artikel 416 Wetboek van Koophandel voor diens rekening komen.
Conclusie:

Als kind ben je verplicht de uitvaartkosten van je ouders terug te betalen aan de Gemeente, ook al ben je geen erfgenaam. Dit geldt zelfs als je al jaren geen contact meer met je ouders had.

NB: In de genoemde wetsartikelen staan nog enkele uitzonderingen/beperkingen vermeld die ik hier onbesproken laat.

Print Friendly, PDF & Email

HW

Ik ben kandidaat-notaris. Daarnaast ben ik actief op het gebied van de sport tennis en kook ik graag. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Bij al deze zaken probeer ik Social Media in te zetten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: