Ik moet voor legalisatie van mijn handtekening naar de notaris. Wat is dat?

Wat is legalisatie van je handtekening door de notaris?

Je hebt een brief of e-mail gekregen met daarbij een verklaring of volmacht. In die brief word je gevraagd om je handtekening onder de verklaring/volmacht te laten ‘legaliseren’ door een notaris. Hieronder wordt een toelichting op deze legalisatie gegeven.

Waarom een legalisatie van uw handtekening?

Door een volmacht te ondertekenen geef je iemand anders de bevoegdheid om namens jou te handelen. Hieronder volgen twee voorbeelden daarvan:

  • Verkoop en levering van een woning: je geeft een medewerker van het notariskantoor de bevoegdheid om namens jou je verkochte woning in eigendom over te dragen. De medewerker ondertekent dan op de daarvoor afgesproken datum namens jou de akte van levering.
  • Afwikkeling van een nalatenschap: je geeft een mede-erfgenaam de bevoegdheid om mede namens jou te beschikken over de tegoeden bij de bank die (mede) op naam van de overledene staan.

De notaris moet zeker weten dat jij zelf de verklaring/volmacht hebt ondertekend en niet iemand anders. Het gaat hier om rechtszekerheid. De notaris garandeert aan zijn cliënten, maar ook aan anderen (denk aan de bank in het hierboven gegeven voorbeeld), een zo groot mogelijke rechtszekerheid. Hij is aansprakelijk voor de eventuele schade van zijn cliënten, of anderen, als hij zich daarbij niet genoeg heeft ingespannen.

De notarissen in Nederland hebben daarom met elkaar afgesproken dat zij op verzoek van een collega-notaris een handtekening legaliseren. Dit betekent dat de “legaliserende” notaris vaststelt, dat jij inderdaad zelf de volmacht ondertekent. Hij verklaart op de verklaring/volmacht dat het jouw handtekening is die op de volmacht staat. Ook vermeldt hij op welke datum je hebt getekend.

Waar vindt een legalisatie plaats?

Iedere notaris in Nederland kan uw handtekening legaliseren. De legalisatie kan dus plaatsvinden bij het betreffende notariskantoor. Dat heeft als voordelen dat het kosteloos is en dat je op hetzelfde moment ook met eventuele vragen over het dossier terecht kunt. Woon je niet in de buurt van dat notariskantoor, dan ligt het voor de hand dat je naar een notaris in jouw omgeving gaat.

Een notaris mag kosten in rekening brengen voor een legalisatie. Dit ligt meestal tussen de € 25,- en € 75,- per legalisatie.

Hoe vindt een legalisatie plaats?

Om je handtekening te laten legaliseren neem je contact op met het kantoor van de door jou gekozen notaris (je vindt adres en telefoonnummer van alle notarissen in Nederland op de website: www.notaris.nl).

Je neemt de verklaring/volmacht én een geldig (dat wil zeggen: niet verlopen) identiteitsbewijs mee. De volgende identiteitsbewijzen worden geaccepteerd: een paspoort, rijbewijs en een Nederlandse identiteitskaart.

In het bijzijn van de notaris, of een medewerker van het notariskantoor, plaats je jouw handtekening onder de verklaring/volmacht. Je ondertekent de verklaring/volmacht dus niet van tevoren.

De notaris ondertekent daarna de legalisatieverklaring onder jouw handtekening. Daarmee is de legalisatie voltooid.

Na de legalisatie stuur je de volmacht, samen met een kopie van je identiteitsbewijs, naar het betreffende notariskantoor terug. Sommige legaliserende notariskantoren verzorgen dit ook bij een legalisatie.

Moet je de verklaring/volmacht ondertekenen?

Het spreekt vanzelf dat je de verklaring/volmacht alleen ondertekent als je het eens bent met de inhoud ervan. Als dat niet zo is, moet je dat laten weten aan de behandelaar van het dossier bij het betreffende notariskantoor.

 

Print Friendly, PDF & Email

HW

Ik ben kandidaat-notaris. Daarnaast ben ik actief op het gebied van de sport tennis en kook ik graag. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Bij al deze zaken probeer ik Social Media in te zetten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: