‘Veiling notaris is te duur!’

veilingDe notaris brengt teveel kosten in rekening bij executieveilingen. Dat was het onderwerp van de uitzending van Nieuwsuur van maandag 4 juni 2012. Mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen, kunnen te maken krijgen met onredelijk hoge notariskosten. Daardoor blijven ze zitten met een hogere restschuld. 

Dat blijkt volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) uit eigen onderzoek. Volgens de organisatie worden de totale veilingkosten bij elke woning afzonderlijk in rekening gebracht. In dit artikel geef ik een kort overzicht van de berichtgeving.

Waar gaat het over?

Kort gezegd wordt door VEH beweerd dat notarissen o.a. door de vrije tarieven teveel honorarium voor een veiling in rekening brengen. Daarnaast zouden er kosten van zaalhuur, veilingmeester, etc meermalen (bij elk pand) in rekening gebracht worden. Dit laatste kan uiteraard niet de bedoeling zijn, dat moet pro rato omgeslagen worden per pand. De recente regionalisering van veilingen heeft echter als bijeffect dat deze kosten vaak hoger zijn dan in het verleden.

Uitzending Nieuwsuur

De uitzending kun je hieronder bekijken.

Onderzoek VEH

De berichtgeving van Vereniging Eigen Huis is te vinden op hun website: http://www.eigenhuis.nl/actueel/Pers-2010/restschuld-na-executieveiling/.

Ook is er daar een weblog te vinden van Steven Wayenberg (VEH):  http://www.eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/nietes-welles-oordeel-zelf/.

Kamervragen

Een dag na de uitzending van Nieuwsuur werden al Kamervragen gesteld aan Minister Opstelten van Justitie naar aanleiding van de vermeende bevindingen van VEH. De Minister wil precies weten wat er aan de hand is en gelast daarom zelf een onderzoek.

Reactie KNB

De Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB) reageert – ogenschijnlijk laat – met het volgende:

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) neemt afstand van de uitzending van Nieuwsuur op 4 juni 2012. Het in de uitzending geschetste beeld van de kosten van de notaris en de veilingorganisatie komt niet overeen met de bestaande situatie. Het beeld dat kosten dubbel in rekening worden gebracht is feitelijk onjuist. De KNB heeft de minister van Veiligheid en Justitie, diverse Kamerleden en beleidsmedewerkers vandaag van dit standpunt op de hoogte gesteld.

Het volledige persbericht van de KNB is te lezen op http://www.knb.nl/nieuwsberichten/knb-kosten-niet-dubbel-berekend.

Wat wordt het vervolg?

Ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek van de Minister komt. Er zijn nog erg weinig bewijzen door VEH overlegd, dus ik ben nog sceptisch over de juistheid van hun beweringen dat dit structureel voorkomt. Wordt vervolgd…

 

Print Friendly, PDF & Email

HW

Ik ben kandidaat-notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: