Hebben Opa en Oma recht op omgangsregeling met kleinkind na echtscheiding?

echtscheidingEen echtscheiding is lastig. Zeker als er ook kinderen in het spel zijn.

Het ouderschapsplan met de omgangsregeling is dan ook een belangrijk punt in het echtscheidingsconvenant.

Welke ouder heeft de zorg over de kinderen op welk moment? En wie heeft eigenlijk recht op omgang met de kinderen?

Zorgregeling of omgangsregeling

Ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag spreken samen een zorgregeling af. Als 1 ouder gezag heeft, maak je samen een omgangsregeling. Er zijn geen standaardafspraken. Je bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en hoelang de niet-verzorgende ouder de kinderen ziet. De afspraken komen in het ouderschapsplan.

Omgangsregeling voor anderen

Mensen die een sterke band hebben met het kind kunnen ook aan de rechter vragen om een omgangsregeling met het kind. Bijvoorbeeld de (ex-)pleegouders, de (ex-)stiefouders of de biologische vader die het kind niet heeft erkend. Dit kan dus bijvoorbeeld ook een opa of oma zijn; dit zal evenwel van geval tot geval verschillen.

Zorgregeling of omgangsregeling wijzigen

Je kunt de rechter vragen om de zorgregeling of omgangsregeling te wijzigen. Dit kan als de omstandigheden van jou of je ex-partner veranderen of als de rechter bij het vaststellen niet de juiste of onvolledige gegevens heeft gebruikt.

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap deel je samen met jouw ex-partner de zorg en opvoeding van de kind(eren). Je kind woont afwisselend bij jou en je ex-partner. Co-ouderschap kan alleen als je daar beiden achter staat.

Co-ouderschap is niet in de wet geregeld. Je maakt samen afspraken over bijvoorbeeld welke dagen het kind bij wie woont en wie wat betaalt. Je kunt de afspraken laten vastleggen bij de notaris of laten opnemen in een echtscheidingsconvenant.

Ex-partner komt afspraken niet na

Komt je ex-partner de zorgregeling of omgangsregeling niet na, dan kun je proberen dit samen op te lossen of de hulp van een mediator in te schakelen.

Het uiterste middel is een kort geding voeren bij de rechter. Hiervoor heb je een advocaat nodig. De rechter kan onder andere een boete opleggen voor iedere dag dat je ex-partner de regeling niet nakomt.

Ontzegging omgangsrecht

Bij uitzondering kan het beter zijn voor een kind als het (tijdelijk) geen omgang heeft met de andere ouder. Bijvoorbeeld als de ouder het kind mishandelt of seksueel misbruikt.

Heeft één ouder het ouderlijk gezag, dan kan de rechter de ouder zonder gezag de omgang met de kinderen ontzeggen. De ouder met gezag kan hierom vragen. Als beide ouders gezag hebben, kan het contact tussen één ouder en het kind tijdelijk worden ontzegd.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Print Friendly, PDF & Email

Hans-Willem Heetebrij

Ik ben notaris/partner bij een notariskantoor. Vastgoed en familierecht zijn mijn specialismen binnen het notariaat. Daarnaast ben ik een fan van Social Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.